Povinné čipování psů od roku 2020

Od ledna 2020 musí mít všichni psi v České republice pod kůží čip.

Tuto povinnost ukládá jejich majitelům novela veterinárního zákona č. 302/2017 Sb. Čip je identifikační známka o délce cca 1 cm, kterou dá zvířeti pod kůži veterinář., jenž má oprávnění vykonávat veterinární léčebnou a preventivní činnost.

S účinností této novely zákona je povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze u zvířete, které bude označeno mikročipem. U psa, který čip nebude mít, očkování neplatí. Mikročip není pro zdraví psa nebezpečný. Je pouze pasivním nosičem informace. Neobsahuje žádný zdroj energie. Aktivovat ho může jen speciální čtení zařízení. Povinná evidence psů už funguje ve většině států Evropské unie.

Štěňata budou dostávat čip při očkování mezi třetím a šestým měsícem. Nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, což je v šesti měsících. Starším psům se pod kůži aplikuje při pravidelném přeočkování.

Výjimku mají psi, kteří byli tetovaní před 3. červencem 2011. Majitelům, jejichž pejsek ještě čip nemá, zbývá na návštěvu veterináře už jen pár měsíců. V případě, že nezajistí očipování svého psa do konce letošního roku, bude jim od ledna 2020 hrozit správní řízení s možným uložení pokuty až do výše dvaceti tisíc korun.

Díky novému opatření by mělo být snadnější identifikovat psy a jejich majitele, zejména v případech, kdy se zvíře zatoulá či způsobí nějakou škodu. U označeného psa je větší naděje, že se ke svému pánovi vrátí.

Další povinností chovatele, a to podle novely veterinárního zákona č. 166/1999 Sb., je, aby bylo číslo čipu uvedeno v očkovacím průkazu psa. Výše uvedená nařízení se vztahují také na kočky a fretky, ale pouze na ty, se kterými byste chtěli vyjet do zahraničí.

Základní otázky a odpovědi

● Co říká zákon?

Od 1. 1. 2020 bude muset být každý pes označený mikročipem. Patnáctimístný kód čipu musí majitel zapsat do očkovacího průkazu psa. Pokud pes nebude mít čip, bude na něj zákon hledět, jako kdyby nebyl očkovaný proti vzteklině, byť by ve skutečnosti byl.

● Vztahuje se to na všechny psy?

Výjimku mají pouze ti, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011.

● Kde můžu nechat psa očipovat?

U veterináře.

● Kolik čip stojí?

Pořizovací cena čipu se pohybuje mezi 120 až 650 Kč a závisí na jeho typu. Další částku si soukromí veterinární lékaři účtují za jeho aplikaci. Dražší čipy obvykle zahrnují i registraci v některé ze soukromých databází.

● Jaká je cena za registraci do databáze?

V Česku je zhruba 10 databází. Za registraci většinou vybírají jednorázový poplatek kolem 200 Kč. Některé firmy ji nabízejí zdarma, ale většinou jsou propojené s dovozci nebo výrobci čipů a registrace je u nich zahrnuta v ceně čipu. Registrace je dobrovolná.

● Jaká hrozí pokuta za neoznačení psa čipem?

Až 20 tisíc Kč.

● Kdo to bude kontrolovat?

Do domů nebo na zahrady nikdo na náhodné kontroly chodit nebude. Státní veterinární správa plánuje pro běžné chovatele kontroly pouze po podnětech.

● Proč to stát zavádí?
Ministerstvo zemědělství a veterinární správa mimo jiné argumentují tím, že se ztracený pes díky evidenci snáze dostane k majiteli. Dále zmiňují, že většina evropských zemí už mikročipy zavedené má. A rovněž v řadě českých měst je už roky nařizují místní vyhlášky. Navíc, pokud chce chovatel vycestovat do zahraničí, musí nejen jeho pes, ale i kočka nebo fretka mít čip.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/povinne-cipovani-psu-mikrocip-cesko-novela-zakona.A190918_221641_domaci_lesa